Nieuws

okt06

Koolrabi – Say what?

Koolrabi, voor ons dagelijkese kost maar voor u misschien een groot vraagteken? Het is een frisse knolgroente met tal van mogelijkheden. Wij telen deze groente sinds enkele jaren zelf op onze biologische boerderij. Ze zijn dan ook zowel bij ons op ’t Livinushof als op de markt in Knokke te verkrijgen.

Enkele recepten om u te inspireren:

KOOLRABI À LA CRÈME (4 personen)

1kg koolrabi, 1 sjalotje, 15g boter, 10g bloem, 2dl melk, peper, nootmuskaat, zout, 100g gekookte ham, 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie.  

Schil de koolrabi’s en snijd ze in reepjes. Kook ze in weinig water met zout in 15 à 20 minuten bijtgaar. Giet ze af. Pel en snipper het sjalotje. Verhit de boter in een pan en fruit het sjalotje enkele minuten. Voeg de bloem toe en maak met de melk een roux. Snijd de ham in kleine blokjes en roer deze met de fijngehakte peterselie door de saus. Roer de saus door de gare groente. Op smaak brengen met vers gemalen peper, zout en gerpaste nootmuskaat.

 

OVENSCHOTEL VAN KOOLRABI (4 personen)

1 pak quorn fijngehakt van 350g of gehakt of verkruimelde tofu, 750g koolrabi in stukjes, 500g aardappelen, 4 eetlepels olijfolie, 1 grote ui versnipperd, 200g gesnipperde winterwortel, 2 eetlepels tomaten puree, 1 theelepel sambal, 1 eetlepel bloem, 1 flesje donker bier, zout, versgemalen peper, 2 eetlepels fijngehakte bladselderij, 25g geraspte belegen kaas. 

Verwarm de over voor op 200°C. Kook de aardappelen en grove stukken koolrabi ca. 15 minuten gaar. Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en fruit te groenten ca. 4min op een zacht vuurtje. Bak de quorn ca. 3 min mee. Schep de tomatenpuree, sambal en bloem erdoor en bak alles nog 2 min. Voeg al roerend het bier, zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel ca. min zachtjes sudderen. Giet de aardappels en de koolrabi af, stamp ze fijn en roer er 2 eetlepels olijfolie en kookvocht door tot een smeuïge puree ontstaat. Voeg de bladselderij toe. Schep de quorn-groentenmassa in een ingevette ovenschaal en strijk de puree er over uit. Strooi de kaas erover en bak de schotel in de overn in ca. 20 minuten goudbruin. Heerlijk in combinatie met een frisse salade.

 

KOOLRABISOEP (2 personen)

1 grote of 2 kleine koolrabi’s, 5dl water, 1 blokje groentebouillon, 2 eetlepels currypoeder, versgemalen peper. 

Schil de koolrabi’s en verwijder het houtachtige gedeelte onderaan. Snijd ze in stukken. Doe de stukken koolrabi in een pan en voeg het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de book en voeg twee niet te volle theelepels currypoeder toe. Later kan u naar eigen smaak nog extra currypoeder toevoegen. Kook de koolrabi in 10 minuten gaar. Proef de bouillon en voeg desgewenstt nog extra currypoeder toe. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Proef en voeg naar eigen smaak nog peper en zout toe.

 

KOOLRABISTAMPPOT (2 personen)

1 grote of 2 kleine koolrabi’s, 1 lente uit in ringetjes versneden, 3 eetlepel water, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, peper, zout, Aardappelen naar hoeveelheid die u wenst.

Kook de aardappelen gaar met zout en maak er puree van. (Ev. met boter en nootmuskaat) Schil de koolrabi en snijd ze in dunne reepjes. Meng de koolrabi samen met de lente-ui en het water en kook dit ongeveer 6 minuten. Schep de koolrabi luchtig door de puree.

 

KOOL RABI-BLEEKSELDERIJ SALADE (bijgerecht voor 3 personen)

1 koolrabi, 2 stengels bleekselderij, 2 lente uitjes, 1/4 komkommer. Voor de dressing: 125ml zure room, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels gesnipperde munt, zout, versgemalen peper. 

Schil de koolrabi dun en snijd hem in fijne reepjes (luciferdun) of maak gebruik van een rasp. Maak de bleekselderij en de lente uitjes school en snijd ze in kleine stukjes. Was de komkommer en snijd hem in blokjes. Schep de groenten in een schaal door elkaar. Maak de dressing: roer de zure room, de mayonaise en munt door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing door de salade.

 

SMAKELIJK

’t Livinushof team

Biologische koolrabi

Biologische koolrabi

Wil je dit artikel delen ? Share on Facebook