Blog

aug13

Labeling & Lazers

Een deel van onze eigen bio-producten, geproduceerd op ’t Livinushof worden verkocht op de markt in Knokke. Een ander afzetkanaal is de groothandel, om vervolgens te belanden bij bio-winkels of op vers markten. Slechts uitzonderlijk belandt ons product in supermarkten.

Het is wetmatig bepaald dat biologische producten, vooral bij supermarkten, op een eenvoudige manier te onderscheiden moeten zijn van de conventionele producten. Dit resulteert meestal tot verpakking. Dit staat haaks op de ideologie van een bio-boer en zijn consument. De meeste verpakkingen belanden rechtstreeks op de afvalberg. Dat kan de bedoeling niet zijn.

Zoete aardappel vs natural branding

Daarom worden de techniek ‘natural branding’ van groenten en fruit in het leven geroepen.  Dit betekent dat bij het buitenste deel van het product het pigment als het ware wordt weggebrand door een plaatselijke verhitting. Dit gebeurt met behulp van een laag-energetische koolstofdioxidelaser. Deze techniek heeft geen invloed op de smaak van het product. De schil kan zonder problemen worden opgegeten.  Deze techniek is niet voor alle groeten en fruit geschikt, omdat er ook groenten en fruit zijn waarbij de schil zichzelf herstelt. Hierdoor is het label na verloop van tijd moeilijk zichtbaar. In ieder geval zijn wij een grote voorstander van deze techniek! Het biedt een oplossing voor de reductie van de afvalberg.

Bovendien gaat deze manier van labeling  hand in hand met de ideologie van biologische landbouw. Streeft u ook mee naar een afval vrije wereld?

P.S. Breng uw eigen boodschappentas mee naar ons kraam, zo worden er heel wat plastic zakken uitgespaard!

Gember vs natural branding

Bron: www.nos.nl