5 misverstanden over BIO

Gezonde voeding staat steeds meer in de kijker. Meer mensen kiezen er bewust voor om minder vlees te eten, een vegetarische of zelfs veganistische levensstijl aan te nemen. Ook biologische voeding zit in de lift. Toch is het opvallend dat er ook nog heel wat misverstanden rond bio-voeding bestaan.

1. Biologische voeding is duur.

Het klopt dat biologische producten een meerkost hebben. De opbrengsten in de biologische landbouw liggen stukken lager dan bij de conventionele landbouw omwille van het natuurlijk verbouwen. Om deze mindere opbrengsten te compenseren liggen de prijzen hoger. Toch hoeft dit niet te betekenen dat biologische voeding ongelofelijk duur wordt. In de eerste plaats kan het kiezen voor een lokaal en Belgische product de prijs doen drukken. Ook het eten van seizoensgebonden groenten en fruit kan zorgen dat biologische voeding betaalbaar blijft. Bovendien is het aankopen van grotere hoeveelheden meestal goedkoper. Dit is vooral van toepassing bij minder kwetsbare en droge producten zoals aardappelen, bloem, havermout, ajuin,… Ook tijdens het seizoen kan het interessant zijn om grote hoeveelheden verse groenten en/ of fruit aan te kopen en deze te verwerken tot confituur, tomatensaus, opgelegde groenten, etc. Ook tweede keuze kan hier toe dienen.

2. Biologische groenten en fruit bewaren minder lang.

Biologische groenten en fruit zijn niet behandeld. Daardoor bevatten ze geen bewaarmiddelen. Kwetsbare producten zoals bessen, verse vijgen, nectarines, perziken … kunnen in tegenstelling tot de conventionele groenten en fruit niet zo lang bewaard worden. Daarom is het de kunst om tijdens het aanschaffen van groenten en fruit een combinatie te maken van producten die kwetsbaar zijn en producten die minder kwetsbaar zijn. Ook de selectie van rijp en minder rijp kan een grote invloed hebben op het beter bewaren. De kwetsbare en rijpe producten worden in het begin van de week verwerkt, de minder kwetsbare naar het eind van de week toe.

3. Biologisch? ’t zal wel…

Een van de meeste kritische bedenkingen die wij te horen krijgen gaat over de correctheid van een biologisch product. De term ‘biologisch’ mag niet zomaar gebruikt worden. Deze is wettelijk beschermd. Dit betekent dat een biologisch product aan een aantal zaken moet voldoen. Dit is zowel Europees als Vlaams vastgelegd. Biologisch betekent dat er op een verantwoorde manier gebruik gemaakt wordt van energie en natuurlijke hulpbronnen zoals lucht, bodem en water. Daarnaast hanteert de biologische productie hoge normen voor dierenwelzijn en houdt ze rekening met de specifieke noden van elke diersoort. Gezondheid van plant, dier en mens staan voorop.

De biologische wetgeving zorgt er ook voor dat de consument beschermd wordt. Als die een product koopt waarop een verwijzing gemaakt wordt naar ‘bio’, ‘biologisch’ of ‘eco’ garandeert deze wetgeving dat dat ook echt zo is. Een verwijzing naar bio kan dan ook alleen als er een certificaat voor dat product is afgeleverd. Zo’n certificaat krijg je pas als een controleorganisatie nagekeken heeft of alle schakels van het productieproces de biologische teelt- en verwerkingswijze hebben gevolgd. Ook nadien gebeurt er op regelmatige basis zowel verwacht als onverwacht een controle op de boerderij.

4. Biologische voeding is niet gezonder

Tal van onderzoeken werden reeds gedaan naar de invloed van biologische voeding op de gezondheid. Het ene onderzoek bevestigt de invloed van biologische voeding op de gezondheid, het andere verwerpt het. Wij zijn er van overtuigd dat het toedienen van pesticiden; producten die onkruid, rupsen, bladluizen ed. verdelgen mee worden opgenomen tijdens het groeiproces van plant of dier. Chemische producten die schade berokkenen aan natuurlijke organismen kunnen naar ons gevoel geen positieve meerwaarde bieden aan ons eigen lichaam.

Bovendien is de smaak van een biologisch product dag en nacht verschil ten opzichte van een gangbaar product.

5. Biologische landbouw is handmatig en kleinschalig.

Er zijn heel wat tuindersbedrijven in Vlaanderen die bewust kiezen voor kleinschaligheid. Hierdoor wordt er frequent handmatig gewerkt, aangezien het investeren in grote machines voor een kleine oppervlakte meestal niet wenselijk is. Toch zijn er ook een aantal bedrijven die deze grootschaligheid opzoeken. Op deze manier kan er gemakkelijker machinaal te werk gegaan worden. Hierbij denken wij aan recentelijke investeringen zoals een wiedbed of een tractor met GPS-systeem. Het is geen kwestie van zwart of wit, elk biologisch landbouw bedrijf is onlosmakelijk verbonden met zijn geschiedenis en visie.

Europees bio-label
Sluit Menu