De GGO kwestie

De GGO kwestie

De GGO actie te Wetteren (op vraag van Bioforum)

Beste consument en collega,

Intussen is de scherpte rond de GGO actie in Wetteren wat bekoeld. Voor ons is het dan iets gunstiger te schrijven wat we te zeggen hebben. Op ‘t Livinushof worden al jaren aardappelen geteeld volgens de biologische teeltwijze. Gemiddeld hebben wij ongeveer 4 à 5 ha consumptieaardappelen in het teeltplan. Met fierheid durven we zeggen dat wij nu nog aardappelen hebben van prima kwaliteit. Hoe dat blijft lukken? We zetten alles even op een rij. Alles begint met boer zijn en je stiel kennen. Dit kan je bereiken door vormingen en niet te vergeten door veel ervaring op te doen. Wij hebben misschien hier het voordeel een boerderij te hebben die van generatie tot generatie is doorgegeven. Hierdoor heb je als boer de kans je grond door en door te kennen door observatie én de historiek van het bedrijf die bekend is. Verder is een ruime teeltrotatie in combinatie met een keuze van goede rassen zeer essentieel. Hier kiezen wij altijd voor drie à vier rassen omwille van de risicospreiding en ook omwille van het ruime aanbod die we aan onze klanten willen aanbieden. De juiste manier van rooien en ook het goede tijdstip ervan zijn belangrijk voor de bewaring. Dat is dan ook de reden waarom wij gekozen hebben om het rooien autonoom te doen. Wij bepalen het tijdstip en het tempo waarmee de aardappelen uit de grond geschonken worden. Bij het binnenkomen in de loods gaan de aardappelen in houten kisten en is er een zacht droogproces voorzien om de wondheling te doen en daarna worden de aardappelen geleidelijk aan ingekoeld naar de juiste temperatuur. Het bruinbakken van de frietjes is een vaak gehoorde klacht van de huiskok en heeft vaak te maken met een te koude bewaring. Dus kennis van zaken en de nodige goede installatie op je bedrijf blijven van groot belang. Bij het marktklaar maken van de aardappelen worden bij ons de sortering en het verpakken met de nodige voorzichtigheid gedaan om stootblauw en dergelijke te vermijden.  En of we gekend zijn voor onze Polderaardappelen. Onze idee is dan ook dat je door het neerzetten van een grote diversiteit op je boerderij o.a. door het nastreven van een teeltrotatie van 1/7 (je komt maar om de 7 jaar terug met dezelfde teelt op een bepaald perceel) komt tot een grote diversiteit van geur en smaak op het bord van de consument. Alle betrokkenen worden er beter van !!! Wij weten eigenlijk niet waarom er GGO-aardappelen zouden moeten gerealiseerd worden. Of is het de bedoeling ervoor te zorgen dat wij als boeren in een afhankelijkheidpositie komen van de grote ondernemingen die dan zelf gaan vastleggen welke smakelijke aardappel wij aan onze consument zullen aanbieden? De wisselwerking tussen boer en consument zal hierdoor fel afgezwakt worden. Misschien hebben we dan overal ongeveer dezelfde smaken en geuren op ons bord. En wat als er iets fout gaat in het grote plaatje van de natuurelementen? Gaan we dan doen zoals in de Filippijnen? Daar zijn boeren uit armoede gaan zoeken op de verschillende plateaus naar oude rijstvariëteiten. Ze hebben die terug vermeerderd en na vele jaren komt er dynamiek in deze leefgemeenschap door financiële onafhankelijkheid. Deze werd gerealiseerd door de autonomie van de boeren in samenwerking. Hoeveel keer moet het mensDOM nog eens zijn geschiedenis herschrijven? Bovendien zien we dat er intussen ook boeren werk maken van eigen pootgoedvermeerdering. En als je met hen daarover spreekt zie je dat deze teelt ervoor zorgt dat die boer voelt dat er meer autonomie kan komen. Maar hier is het terug zo dat ervaring en kennis moet opgedaan worden. Dat vraagt tijd en wellicht ook verder onderzoek zeker op vlak van de biologische teelt. Dus blijft er zoals altijd dezelfde vraag: laat de biologische landbouw niet in de steek en ontneen ons alstublieft niet de dynamiek die de studie van zaai-en pootgoed vermeerdering ons kan brengen. GGO? Nee , liever niet. Wij zijn ervan overtuigd dat velen hier beter van worden. Letterlijk en figuurlijk. Op jullie gezondheid!

– Carlos en Sonia Noë-Sucaet, Pieter-Jan en Maarten, ‘l Livinushof te Sint-Margriete

 

Meer weten over deze actie? Lees dan hier een artikel op de website van het Rabad.

Of bekijk onderstaand filmpje:

 

 

Sluit Menu