Lokaal & Bio

Als de combinatie gemaakt wordt van Bio & Lokaal dan is het plaatje compleet. De consument heeft vertrouwen in de boer van wie hij/zij de producten koopt.

Bio Markt Knokke
Bio Markt Knokke

Test-Aankoop vooral gecharmeerd door filosofie van bio

Test-Aankoop heeft voor zijn leden een aantal eetpatronen (meer lokaal en seizoensgebonden, minder vlees, biologisch) op hun verdiensten getoetst. Bio wordt eruit gelicht, als eetpatroon dat zich moet ‘bewijzen’ omdat de productie volgens een lastenboek gebeurt en aan bio een hoger prijskaartje hangt dan aan gangbare voeding. Wie biologisch koopt, kiest voor een productiesysteem dat de natuurlijke kringloop van planten en dieren meer respecteert. Of bio nu werkelijk gezonder is of beter voor het milieu, daarover blijft Test-Aankoop voorzichtig. “Wie vandaag voor bio kiest, doet dat vooral omdat hij of zij gelooft in de filosofie achter biologische productie.” Ketenorganisatie BioForum ziet dat anders: “Bio is meer dan een filosofie, het is een duurzame landbouwmethode die effectief verschil maakt.”

Hoewel het voor veel Belgische gezinnen een gewoonte is om biologisch te eten, weten ze niet allemaal wat bio precies inhoudt. Test-Aankoop spitte het uit en brengt er in zijn ledenblad verslag over uit, in het ruimere kader van een vergelijking tussen een aantal eetpatronen (naast bio ook minder vlees eten, minder voedsel verspillen en meer lokaal en seizoensgebonden eten). “Bio biedt in elk geval meer garanties”, aldus de consumentenorganisatie. “Er worden geen pesticiden en minder additieven gebruikt. Biologische voedingsmiddelen worden streng gecontroleerd en moeten allemaal aan de Europese wetgeving omtrent biologische productie voldoen. Terwijl de conventionele productie al eens toegevingen doet, gaat bio altijd voor de meest natuurlijke en minst riskante oplossing. Kortom: biologisch zet vooral in op voorzichtigheid.”

Of bio gezonder is dan conventionele voeding, vindt Test-Aankoop een lastige vraag. “De meningen hierover gaan een beetje alle richtingen uit en zijn verwarrend voor de consument. Weet dat nergens in de wetgeving inzake biologische productie naar gezondheid wordt verwezen. Er wordt uitgegaan van het principe dat als het goed is voor de natuur, het ook goed is voor de mens. Maar er zijn momenteel te weinig studies om dergelijke conclusie te kunnen trekken. Wie vandaag voor bio wil kiezen, doet dat beter omdat hij of zij gelooft in de filosofie achter biologische productie.”

Lees verder

Sluit Menu